četvrtak, 13. prosinca 2018.

Indira Gandhi

Indira Prisiyadarshini  Gandhi rođena je 19. studenog 1917. godine . u mjestu Allahabadu , kao jedino dijete Jawahaelala Nehrua .  Diplomirala je na Visva- Bharati sveučilištu u Bengalu.

Od rane mladosti aktivna je u omladinskim , studenskim i ženskim organizacijama.  1938. godine. pridružila se Nacionalnoj Kongresnoj stranici i postala aktivna u pokretu za indijsku nezavisnost. 

Godine 1959. postala je predsjednik stranke na period od godinu dana. 1962. godine. za vrijeme kinesko- indijskog pograničnog rata koordinirala je aktivnost civilne obrane .  Gandhi  je postala ministar informacija i javnogovornica   u  vladi  Lal Bahadur  Shastrija.  Boraveći na toj  dužnosti povećala je vrijeme emitiranja radijskog i tv programa,  liberalizirala cenzuru te je odobrila  projekt planiranja obitelji preko televizijskih  emisija.  Što je više boravila na vlasti Indira je mnoge aspekte javnog života u Indiji  sve više stavljala pod strogi nadzor.


Na izborima u siječnju 1980. godine  uspjela je  napraviti  spektakularni povratak te  oformiti većinsku  vladu.  Dana  31. listopada 1984. godine ,  nakon što je ugušila pobunu Sikha, smrtno ju je ranio Sikh .



Slikovni rezultat za indira gandhi

1 komentar: